ENFLASYON ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ

Enflasyonun belli dönem artışı esnafın belini büktü. Belli bir dönem destek bekliyor.

 

Acil destek beklenen yüksek faturalar değil, mutfak alışverişi. Temel gıda maddesi alımında zorlanan esnafın bu geçici yüksek enflasyon günlerinde destek talebi bulunmaktadır. Esnafın arasında sürekli ziyaretler ile talep ve isteklerini alıyoruz. Siftahsız dükkân kapattığını ve temel ihtiyaçlarının bu dönemde karşılanamaz hale geldiğini ifade etmekteler.

 

Ödenemeyen faturalar cezaya düşmekte ve faizi ile ödemeyi uygun görmekte olanlar maalesef günlük ihtiyaçlarını karşılamanın ertelenemez olduğunun bilincindedir. Bununla birlikte geçim derdi enflasyonun geçici durumun erteleme aracı olan kredi kartlarının da limitinin bitmesine sebep olmuştur.

Çözüm için sadece temel ihtiyaç maddelerinin devlet tarafından hibe şeklinde bu dönemde destek amaçlı verilmesi uygun olacaktır. Hep birlikte 2023 hedeflerine ulaşacağımız bu süreçte millet olarak ülkemiz menfaati için üzerimize düşeni yerine getireceğiz.

 

KOBİ’lerimizin ve sanayicimizin Kredi Garanti Fonu teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamadığını ve kefil kabul göremediği gerçektir. KG, KOBİ’lerin ve KOBİ dışı işletmelerin finansmana erişimine destek olması beklenmektedir. Bu zor dönemlerde bu kredi sitemine erişim daha kolay olmalı ve esnafın sorunu çözüm görmelidir.

 

Enflasyonun %36 seviyelerinde ve kredi faizinin %22 seviyelerinde olduğu bu dönemde ihracat ödemelerinin %25 oranında merkez bankası aracılığı ile sisteme dâhil olması şartı da tüm bankalar seçeneği ile sanayicimize sunulmalıdır.

 

Esnafın temel ihtiyaçlara erişim sorunu varken sanayicinin çok daha farklı sorunları vardır. Zor dönemlerin devletin desteği ile daha kolay atlatılacağına inancımız tamdır. Ülkemiz menfaatine olan tüm çalışmaları ve politikaları destekliyoruz.

 

Açıklanan ve hissedilen oranlar arasında büyük bir makas olması dikkat çekiyor. TÜİK, 2021 yılı Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) % 36 olduğunu açıklarken esnafın hesaplamalarının %80 oranında olduğunu yaşıyoruz.

Özellikle dövizin hızlı yükseldiği dönemlerde piyasalar durgunken şimdi dengeli döviz kuru daha hareketli piyasalar göstermektedir. Umuyoruz ki bu süreçler iyiye doğru devam edecektir.

 

02.02.2022

Hayrettin Özaydın